Hoogsensitief zijn is een grote kracht!
Joy Quist
HSP-Therapeute

HSP en overprikkeling

HSP Overprikkeling

HSP en overprikkeling: 3 fouten die je als Hoog Sensitief Persoon (HSP) beter niet kunt maken

 1. Je gaat vaak naar plaatsen waar veel mensen zijn

Zoals op zaterdag in plaats van door de week in Amsterdam gaan winkelen of dance feesten bezoeken.
Oh ja, denk je dan, dat is zo leuk, iedereen doet het toch en ik wil ook meedoen en erbij horen. Ik wil het ook leuk hebben en niet in mijn eentje thuis op de bank hangen.

En dan? Je bent geweest en lang gebleven, het is je gelukt. Maar hoeveel tijd heb je nodig voordat je weer ‘gewoon’ kunt functioneren, je werk goed doen zonder watten in je hoofd waardoor je je niet kunt concentreren en je overal veel langer over doet en alles dus meer energie kost. Hoe lang ga je daar nog mee door?

Je kunt ook op zoek gaan naar jouw eigen manier, de enige manier waarop jij tot je recht kan komen. Hoe vind je je eigen manier?

Vraag aan jezelf:

 • Wat vind ik echt leuk?
 • Waar krijg ik energie van in plaats van dat het me energie kost?
 • Moet ik of wil ik?

2. Je luistert niet naar jezelf en naar je lijf maar gaat maar door

Deze gewoonte ken je ook, dat weet ik bijna zeker. Maar doe het niet, niet meer! Dat is vragen om moeilijkheden. Hoe lang duurt het erna voordat je weer bijgetankt bent? Hoe moe ben je erna? En welke gevolgen heeft die grote moeheid op jou? Op je humeur, op je emoties, op je energieniveau? Was dat het waard? Wie is er eigenlijk beter van geworden? Jij niet in ieder geval!

Ga van nu af aan wel luisteren naar je innerlijke signalen, ze zijn er, leer ze herkennen en leer ermee omgaan. Je zult je steeds minder vaak zó naar voelen en steeds vaker veel beter!

3. Je blijft intensief omgaan met mensen bij wie je je niet op je gemak voelt

En maar doorgaan en maar blijven denken dat het aan jou ligt en dat je het nog maar eens op een andere manier moet proberen. Want andere mensen gaan toch ook leuk en makkelijk met die persoon om? Toch weet je eigenlijk al van binnen heel goed dat die persoon voor jou ‘niet goed’ is. Je energie loopt erop leeg, er zijn altijd weer misverstanden waarbij jij de zwarte piet toegespeeld krijgt (en aanneemt) en met een rot gevoel blijft zitten. En omdat je van nature ingesteld bent op harmonie, probeer je het toch steeds opnieuw.

Besef dat onderzoek door arts en wetenschapper Elaine Aron heeft aangetoond dat 80% van de bevolking niet hoog sensitief is en 20% wel! Daar moet je dus zijn, bij die 20%. Zoek die op, kom ze tegen en er ontstaat of er is meteen een gevoel van gemak en ontspanning. Er zijn dan maar weinig woorden nodig om veel te zeggen.

Let wel, hiermee zeg ik niet dat je al die niet hoogsensitieve mensen moet vermijden. Dat is niet alleen onmogelijk maar ook niet de bedoeling. Voor een hoogsensitief persoon is het noodzakelijk om ook met niet hoogsensitieve mensen om te kunnen gaan. Zie dat als een uitdaging of als leermomenten.
In je vriendenkring kun je natuurlijk wel een schifting aanbrengen en voor je eigen ‘gemak’ kiezen.

Ik ben erg benieuwd wat en hoe je je voelt tijdens het lezen van deze blog. Ik stel het zeer op prijs als je mij dat wilt laten weten. Dat kan met het formulier hieronder.

 

Controle

 • Submit

Wil je meer weten over HSP’s en overprikkeling?

Wat anderen zeggen…
 • Jan

  Doordat Joy meer tijd en aandacht aan m'n voeten besteedt maak ik nu weer wandelingen van een uur zonder enige pijn.

 • Mevr. v.d. B.

  Het is loutering en koestering tegelijk. Haar massage doet me lichamelijk zo goed. Het verkwikt me, verwarmt me en voelt als bevrijdend.

 • Ton

  Mede dank zij jou zit ik nu weer op het goede spoor en gaat het goed met mij.

  Bedankt nog daarvoor.

  Groetjes,

  Ton

 • Hilda

  Toen ik kwam had ik al meer dan een half jaar klachten aan mijn schouder, namelijk een "frozen shoulder". Met pijn en een behoorlijke beperking in de beweging. Ik ben 3 keer bij Joy geweest en de pijn was weg en de beperking voor een heel groot deel.

 • Mariska

  Joy weet me elke keer weer te verrassen met haar vermogen om snel tot de kern van het probleem te komen...

 • Oliver

  Deze massage heeft me echt geholpen. Hierdoor kom ik meer in contact met mijzelf / in mijn lichaam...

 • Arja

  Joy is in staat om precies aan te voelen waar de spanning zit en die vervolgens weg te masseren.

 • Trees

  Elke keer weer kijk ik uit naar de sessie en verheug ik me erop.

Doe de HSP zelftest
Met de HSP zelftest kun je een eerste indruk krijgen in welke mate je een Hoog Sensitief Persoon bent. De zelftest kan de basis zijn om op onderzoek uit te gaan, al dan niet met mijn begeleiding. DOE DE HSP ZELFTEST!
Meld je NU aan voor een ontspannende HOOFDMASSAGE!

 
 

Anti-spam controle

Linken wij al?